Selecteer een pagina
De regels zijn heilig

De regels zijn heilig

Als ik de trap afloop dringt er al vaag een geur mijn neus binnen die ik op dit tijdstip niet gewend ben. Heel even bekruipt mij het gevoel dat ik iets belangrijks vergeten ben. Niet gek, want ik ben net mijn bed uitgestapt. Het is de geur van vers gebakken scones, gemaakt door mijn dochter.

Sinds ze een koksopleiding volgt neemt ze ook thuis met regelmaat de keuken over. Meestal op een ander tijdstip, maar nu dus ook vroeg in de ochtend. Zodra ik de geur herken schiet me te binnen dat ze het gisteravond al aangekondigd heeft. Hoopvol stap ik de keuken binnen. Zou er genoeg zijn om mijn maag tevreden te stellen? Want die is in één keer wakker nu ik de geur van verse scones herkend heb.

Ik val met mijn neus in de boter. Op het aanrecht zie ik niet alleen verse scones, maar ze zijn ook nog eens heerlijk belegd met rauwe ham, zongedroogde tomaatjes en mozarella. En laten we het likje pesto niet vergeten!

Voorzichtig tel ik het aantal scones dat er ligt, en dat stemt mij hoopvol. Die gaat ze nooit zelf op krijgen. En gelukkig, nog voordat ik kan vragen of het overschot mee naar school gaat wordt ik gerustgesteld. “Er zijn er nog een paar over pap, als je wilt mogen jullie ze hebben.” Ik haast me om te zeggen dat ze van harte welkom zijn, en het water loopt me al in de mond.

Van de drie scones die er over zijn, zijn er twee al belegd, en de derde is nog kaal. Mijn vrouw en ik verdelen de eerste twee en genieten van dit luxe ontbijtje dat met kop en schouders boven de gebruikelijk yoghurt en muesli uitsteekt. Dit is genieten. En ook een beste hap want als deze rijkelijk belegde scone zijn weg naar mijn maag heeft gevonden dan is die ook goed gevuld. Kennelijk geldt dit ook voor mijn vrouw want die zegt “neem jij die laatste maar!”.

En daar gaat het bijna mis. Ook al ben ik voor de komende uren verzadigd, die derde scone kijkt mij aan. Gelukkig zegt die niets, want één stemmetje in mijn hoofd is al genoeg. Een stemmetje dat mij verteld dat het zonde is om deze heerlijk scone te laten liggen. Dat ik hem vooral nu goed moet beleggen en naar binnen moet werken omdat hij vanmiddag niet vers meer is. Een stemmetje dat ik herinner van vroeger, waar thuis de regel was dat eten onder geen beding werd weggegooid.

En als snel heeft dat stemmetje een bondgenoot gevonden. Een tweede stemmetje mengt zich in he gesprek dat zegt dat mijn dochter vast teleurgesteld is als ik die laatste scone niet op eet. Samen vechten ze om mij over de streep te trekken, maar ik geef niet toe. Het kost wat moeite, maar ik besluit resoluut dat ik ‘m niet op ga eten en dat we nog een puberzoon in huis hebben die alles eet. Vers of niet, die wordt hier tussen de middag heel gelukkig van.

Zo heb ik wel vaker last van stemmetjes die me vertellen wat ik moet doen. Niet per sé omdat ik dat zelf wil, maar omdat het zo hoort. Of omdat het verwacht wordt. Door mijn vrouw, mijn kinderen, collega’s enz. Stemmetjes die soms een punt hebben, maar heel vaak ook niet. Omdat ze ooit lang geleden een goed argument hadden, hebben ze dat nu niet per definitie nog steeds.

Zo zijn mijn ouders opgegroeid direct na de oorlog. Een periode dat voedsel niet vanzelfsprekend was, en je er dus zuinig mee omging. Borden werden altijd leeg gegeten, kliekjes gingen in de koelkast. Dat ik er nu voor kies om mijzelf niet vol te proppen alleen omdat het per sé op moet, doet daar niets aan af. De wereld nu is anders. Verspillen hoeft nog steeds niet, maar de huisdieren zijn bijvoorbeeld ook erg blij met een restje. En iets minder koken is ook een optie.

Er zijn best wel wat regeltjes die ik herzien heb omdat ze niet meer van deze tijd zijn. Of überhaupt niet van mij. Soms klein, en soms groter en ingrijpend. Als leidinggevende ‘moest’ ik altijd als eerste aanwezig zijn  en als laatste vertrekken. Over Italiaanse pasta doe je geen ketchup, en bloemen neem je alleen mee bij bijzondere gelegenheden. En bij het shoppen gaat iedereen voor, ik doe het met het laatste stukje budget. En als grote mensen praten dan houd ik mijn mond. Oeps, ik ben inmiddels ook zo’n groot mens 😉

Er was een tijd dat ik me er ongemakkelijk of schuldig over voelde als ik de regels ‘overtrad’. Totdat ik ontdekte dat ik inmiddels een grote jongen ben en mijn eigen keuzes én regels mag maken. Keuzes die beter passen bij hoe ik mij leven in wil richten, en die mij beter dienen.

Welke regels die jou al lang niet meer dienen houd jij thuis, of op je werk, nog steeds in stand?

 

Omgaan met de regels in jouw team

Welke (ongeschreven) regels beperken jouw team om optimaal samen te kunnen werken?

Leer alles over effectief samenwerken in onze teambuilding training!

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Eén ding in het leven is zeker: hoe dingen lopen is nooit zeker. Plannen zijn er om anders te lopen. En daar kun je beter op voorbereid zijn. Zo liep de start van onze vliegreis afgelopen zomer nét even anders dan gepland. Ondanks de zorgvuldige voorbereiding…

1 x per jaar 1 week werkgeluk

Vel organisaties organiseren jaarlijks een week van het werkgeluk. Maar hoe dan? vragen wij ons af. Moet je die andere 51 weken dan maar ongelukkig zijn op je werk?

Priority

Heeft deze man een bord voor zijn kop? Het is vakantie! Een heerlijk blog over hoe we ons kunnen verwonderen over het gedrag van anderen.

Frustratie

Er zijn van die dagen dat het dus niet gaat zoals ik gepland had. Heb jij dat ook? Hoe zorg jij dat niet je hele dag verpest wordt door één ***moment van frustratie?

Netwerken als een professional?

Wil jij netwerken met de resultaten van een professional?

Meld je dan nu aan voor een netwerktraining bij jou in de buurt!

Top 10 communicatie ergernissen

Erger jij je soms ook zo aan de communicatie van de mensen om je heen? Speciaal voor jou stelden we de top 10 communicatie ergernissen samen.

Top 10 ergernissen over managers

Managers, je kunt met en niet zonder ze. Speciaal voor hen zetten we de top 10 ergernissen over managers op een rij.

De 3 beste prompts voor managers

De 3 beste prompts voor managers “Je moet jezelf wat meer laten zien”, zie iemand een tijdje terug. “Je schrijft echt heel leuke en nuttige dingen”. Ze zei het echt 😉. En vervolgde: “Maar mensen moeten weten dat jij het bent die dat elke week schrijft”. En ik dacht...

20 netwerktips voor ondernemers en ZZp-ers

We verzamelden 20 netwerktips voor ondernemers en zzp-ers die je gaan helpen om te netwerken als de beste.

9 redenen waarom communicatie essentieel is voor managers

Als er één onderwerp is dat belangrijk is voor alle managers ongeacht de branche of sector dan is het wel effectieve communicatie. In dit artikel 9 redenen waarom communicatie essentieel is voor managers.

Mis geen blog, column of andere publicatie!

1 kans
De beste blogs gebundeld in 1 Kans.
Bestel nu!

Share This