Blonde vrouw met blauwe ogen half verborgen achter sjaal

Betere sex met blauwe ogen

Hij zei het echt. “Wist je dat mannen bij bedpartners met blauwe ogen een betere seksuele ervaring hebben?” Hij zei het niet alleen, hij meende het ook. Hij was serieus en gaf ook nog eens een uitleg waarom dat dan wel zo was.

“Ten eerste zijn blauwe ogen relatief zeldzaam en daarom aantrekkelijker en mysterieuzer. Hierdoor vinden mannen de sex spannender. Daarnaast zijn blauwe ogen in sommige culturen één van de zeven schoonheden. Dit heeft een psychologisch effect op mannen omdat hun verovering goed is voor hun ego en zelfvertrouwen. En het belangrijkste: lichte ogen weerspiegelen de emotie veel beter, en daardoor is er meer intimiteit.”

Hij vertelde het vol overtuiging, alsof hij er hoogst persoonlijk en uitgebreid onderzoek naar had gedaan. De stelligheid waarmee hij het bracht zorgde bij de ene helft van de toehoorders voor een zee van stilte. “Meent hij dit nu echt? Werkelijk?” En bij de andere helft van de toehoorders (voornamelijk aan de vrouwelijke helft van de tafel) riep het weerstand op, veel weerstand.

Het bijzondere aan dit alles was de plek waar het plaats vond. Niet in de kroeg, maar in de meeting van het projectteam. Geen stoere praat van vrienden met een biertje in de hand, maar in de met spoed bijeengeroepen meeting over een aantal geconstateerde enorme issues in het project.

Verbouwereerd sloeg ik gade wat er gebeurde. Terwijl de projectmanager nog aan het luisteren was naar de opsomming van issues, ontstond aan de andere kant van de tafel een felle discussie over het verband tussen sexuele beleving en blauwe ogen. Waar gezien de urgentie van de meeting geen ruimte voor was, maar inmiddels alle aandacht naar uitging.

Gelukkig greep de projectmanager kordaat in. “Bewaar je fantasieën maar voor thuis Riemer (*) . Focus nu, we hebben een hele rits problemen op te lossen.” Haar toon was scherp en duidelijk en bracht iedereen terug tot de orde van de dag. Er werden nog een paar blikken uitgewisseld maar verder was het stil toen ze verder ging met een opsomming van de issues waarvoor we in de meeting zaten. Iedereen begreep dat het verband tussen sexuele beleving en blauwe ogen behoorlijk ‘off-topic’ was.

Maar hoe vaak gebeurt het niet dat zo’n discussie ontstaat over een ‘near-topic’. Een onderwerp dat ogenschijnlijk onlosmakelijk verbonden is aan het hoofdonderwerp, maar feitelijk meer afleidt dan bijdraagt aan het grotere doel. Zo zat ik eens in een andere meeting waar de vraag werd gesteld “Wat kunnen wij doen aan de stagnatie van de omzet?” Een vraag waar voor het antwoord direct werd verwezen naar de leveringsproblemen in het magazijn. Om vervolgens alleen nog maar daarover te praten, overigens zonder de aanwezigheid van het magazijn team. De vraag wat wij konden doen werd nooit beantwoord.

Zo makkelijk als het is om een off-topic discussie van tafel te vegen, zo moeilijk is het om een near-topic te parkeren. Er is flink wat PR nodig om duidelijk te maken dat ook het near-topic aangepakt moet worden, maar de focus nu op een andere vraag zal liggen. Zeker als de frustraties hoog zitten is het een hele kunst om als manager dan de focus te behouden, en niet mee te gaan in de soms terechte andere problemen die òòk opgelost moeten worden.

Waar die focus mee begint is om als manager voor jezelf heel helder te hebben wat je doel is. Wat is het exact dat ik wil bereiken met mijn communicatie? Wat wil ik dat de uitkomst is van deze meeting? Door dat doel allereerst voor jezelf helder te maken kun je als de gemoederen hoog oplopen jouw koers uit blijven zetten. Dat voorkomt dat je aan het einde van de meeting de brand dan wel geblust hebt, maar het gaslek nog steeds wacht op het volgende vonkje om te ontsteken.

Je doel helder voor ogen hebben is één van de negen onderwerpen in het CommunicatieCanvas dat ik ontwierp. Met het CommunicatieCanvas breng je structuur in de communicatie die je als manager met je medewerkers voert zodat je doelen bereikt in samenwerking en verbinding met jouw team. Wil je er meer over weten? Je kunt het gratis downloaden op www.communicatiecanvas.com.

* Riemer is niet zijn echte naam.

 

Neem jij jouw communicatie serieus?

Wil jij graag meer bereiken met jouw communicatie dan ergernis bij een ander?

Kies dan jouw datum voor de training effectief communiceren!

Leiding geven in de horeca: 7 redenen waarom investeren in goed leiderschap de beste zet is

Als je ooit leiding hebt gegeven in de horeca, weet je dat het soms voelt alsof je een circusdirecteur bent die probeert een stel losgeslagen clowns in toom te houden.

Top 10 communicatie ergernissen

Erger jij je soms ook zo aan de communicatie van de mensen om je heen? Speciaal voor jou stelden we de top 10 communicatie ergernissen samen.

Top 10 ergernissen over managers

Managers, je kunt met en niet zonder ze. Speciaal voor hen zetten we de top 10 ergernissen over managers op een rij.

De 3 beste prompts voor managers

De 3 beste prompts voor managers “Je moet jezelf wat meer laten zien”, zie iemand een tijdje terug. “Je schrijft echt heel leuke en nuttige dingen”. Ze zei het echt 😉. En vervolgde: “Maar mensen moeten weten dat jij het bent die dat elke week schrijft”. En ik dacht...

20 netwerktips voor ondernemers en ZZp-ers

We verzamelden 20 netwerktips voor ondernemers en zzp-ers die je gaan helpen om te netwerken als de beste.

de 10 grootste ergernissen over leidinggevenden in de horeca

Werken in de horeca is een vak apart. Tussen het serveren van dampende cappuccino’s en het balanceren van borden vol dampende gerechten, spelen de leidinggevenden een cruciale rol. Of nou ja, ze spelen in elk geval een rol.

9 redenen waarom communicatie essentieel is voor managers

Als er één onderwerp is dat belangrijk is voor alle managers ongeacht de branche of sector dan is het wel effectieve communicatie. In dit artikel 9 redenen waarom communicatie essentieel is voor managers.

Mis geen blog, column of andere publicatie!

1 kans
De beste blogs gebundeld in 1 Kans.
Bestel nu!

Share This