De 3 beste prompts voor managers

De 3 beste prompts voor managers

“Je moet jezelf wat meer laten zien”, zie iemand een tijdje terug. “Je schrijft echt heel leuke en nuttige dingen”. Ze zei het echt 😉. En vervolgde: “Maar mensen moeten weten dat jij het bent die dat elke week schrijft”.

En ik dacht toen alleen maar dat ik er geen behoefte aan had om mensen met een overduidelijke geposeerde foto van mijn tronie te confronteren. Sterker nog, ik vreesde dat niemand dan überhaupt nog iets van mij zou lezen.

Omdat het advies niet van de eerste de beste kwam bleef de gedachte toch nog na-sudderen. Soms duurt het even voordat mijn brein iets wil accepteren… In dit geval was de acceptatie er niet. Ik heb een nogal uitgesproken mening over al die mensen die elke post op LinkedIn van hun eigen profielfoto voorzien. Dat ga ik dus zelf ook niet doen had ik besloten. En daar bleef ik bij.

Met een vleugje humor daarentegen zag ik het wel zitten. En omdat ik toch al even een excuus zocht om met AI te experimenteren besloot ik eens wat te proberen. Geen gelikte profielfoto’s maar met AI geproduceerde foto’s met een knipoog. Dus zo verscheen ik als DJ, als klusjesman, en als oude wijze schrijver in volledig gemanipuleerde foto’s bij mijn posts.

Helemaal tevreden was ik niet. Het resultaat was grappig, maar eigenlijk nooit echt zoals ik het had bedacht. Op de foto’s leek ik net niet op mij. En de kwaliteit was ook niet geweldig. Altijd wel ergens een glitch in het beeld. De boodschap was er één met veel ruis. En dat ondanks de vele prompts (opdrachten) die ik eindeloos had gevarieerd op zoek naar het resultaat dat ik voor ogen had. Einde experiment dus.

Het was eigenlijk niet heel verrassend. Eerder had ik dezelfde ervaring opgedaan met ChatGPT. Voor wat memo’s en presentaties had ik nieuwsgierig als ik ben ChatGPT aan het werk gezet. De ene keer met beter resultaat dan de andere keer. Soms indrukwekkend, maar vaak was het nog zoeken naar de juiste opdracht. Op zoek naar de juiste formulering van de prompt om ChatGPT te laten snappen wat ik van hem (of is het haar?) wil.

Er zijn organisaties die daar kansen in zien en trainingen aanbieden om je in één dag te leren hoe je met de juiste prompt in ChatGPT het gewenste resultaat bereikt. Het staat nog op mijn to-do lijst om me in te schrijven. Het lijkt me erg interessant, maar voorlopig lukt het zo ook wel. (Niet dus).

 Met de juiste prompt

Het lijkt een beetje op de manier zoals ik ooit leerde leiding geven als nieuwbakken manager. Ook daar heb ik eindeloos gestoeid met de juiste formulering van mijn ‘prompts’ om duidelijk te maken wat ik van iemand wilde. En ook daar experimenteerde ik eindeloos met allerlei variaties om dingen gedaan te krijgen zoals ik het voor ogen had. Met naar de maatstaven van mijn geduld veel te langzame resultaten. En ook daar was ik desondanks heel lang te eigenwijs om me te laten voordoen hoe het werkt.

Inmiddels heb ik me hier wel in laten trainen, en heb ik gecombineerd met de ervaring van alle prompts die niet werkten best helder welke dan wél goed werken. Eigenlijk zijn ze heel simpel. In de basis zijn dit de drie prompts die elke manager zou moeten kennen:

Wat heb je van mij nodig?

Hiermee laat je de verantwoording van een taak bij de ander, maar hem of haar niet aan zijn lot over. Je spreekt het vertrouwen uit dat iemand de taak aan kan, maar geeft wel aan dat hij/zij het niet alleen hoeft te doen.

Zou je mij willen helpen?

Met deze vraag respecteer je de autonomie van de ander. Er is altijd een keuze om ja of nee te zeggen. Erg belangrijk, want commando’s op basis van hiërarchie werken bij de meeste mensen al een tijdje niet meer.

Wat is je volgende stap?

Op deze manier help je richting te geven, en kun je tegelijk verifiëren of de opdracht is overgekomen, en of de route die hiervoor wordt gekozen hout snijdt.

En tot slot (bonus) een prompt die werkt als smeerolie in elke situatie:

Hoe gaat het met je?

Sociale interactie zorgt er voor dat mensen zich gezien voelen, net zoals jij zelf gezien wilt worden. En die vraag hoeft echte niet elke ontmoeting, maar mag best wat vaker worden gesteld. 😉

Welke prompts gebruik jij als manager?

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt met deze prompts? In een dag training kan ik je er heel veel leren, afgestemd op wat je wilt bereiken en met wie. Nieuwsgierig geworden? Wat heb je van mij nodig? Laat het me weten!

 

 

Mis geen blog, column of andere publicatie!

1 kans
De beste blogs gebundeld in 1 Kans.
Bestel nu!

Share This