20 netwerktips voor ondernemers en ZZP-ers
Als (beginnende) ondernemer kun je alle steun gebruiken om zakelijk succes te behalen. Een goed netwerk is daarbij essentieel om toegang te krijgen tot freelance opdrachten, droomklanten, of samenwerkingspartners.
Het bijwonen van ondernemers- of netwerkbijeenkomsten kan je helpen om je netwerk uit te breiden. Maar hoe pak je dat aan? Wat vertel je, moet je een perfecte pitch hebben? Zitten mensen wel te wachten op jouw verhaal?
Netwerken gaat vooral om aandacht hebben voor een ander. Niet alleen halen, maar vooral ook brengen. Oprechte interesse in de ander zorgt er voor dat de ander vertelt. Zo hoef je je minder druk te maken om wat jij moet vertellen. En als je goed luistert, herken je misschien wel een behoefte die aansluit op jouw product of dienst.
Zoveel ondernemers, zoveel netwerktips. De 20 belangrijkste netwerktips hebben we voor je verzameld en op een rij gezet.
Hier zijn 20 netwerktips van ondernemers zoals jij:
- Bepaal je doelen: Weet wat je wilt bereiken tijdens een netwerkbijeenkomst. Hoe concreter je vraag, hoe makkelijker anderen je kunnen helpen. Focus je op 1 specifieke dienst of product in plaats van je volledige aanbod te presenteren.
- Wees authentiek: Blijf jezelf tijdens het netwerken en probeer niet iemand anders te zijn. Authenticiteit en oprechtheid worden gewaardeerd. Een te perfecte pitch kan zelfs averechts werken, terwijl imperfectie zorgt voor gunning.
- Wees voorbereid: Weet wat je wilt vertellen en presenteer je bedrijf en vaardigheden duidelijk en to the point. Zorg voor een korte en kernachtige pitch.
- Wees nieuwsgierig: Stel meer vragen dan je zelf praat. Luister actief naar de antwoorden van je gesprekspartner en sluit hierop aan.
- Volg een strategie: Plan je netwerkactiviteiten en focus op de juiste evenementen en personen om je doelen te bereiken. Bezoek niet lukraak bijeenkomsten, maar keer regelmatig terug om vertrouwen en relaties op te bouwen. Kies die evenementen waar jij je thuis voelt en jouw doelgroep komt.
- Blijf in contact: Volg op na het eerste contact. Gebruik sociale media, e-mail en telefoon om contact te houden, bijvoorbeeld door te bedanken voor de kennismaking.
- Wees van waarde: Bied waarde aan je netwerk. Deel je expertise en help anderen waar je kunt. Eerst zaaien, dan oogsten.
- Bouw relaties op: Netwerken gaat niet om het verzamelen van visitekaartjes, maar om het opbouwen van duurzame relaties.
- Zorg voor een goede eerste indruk: Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet en jezelf professioneel en zelfverzekerd gedraagt.
- Gebruik de kracht van aanbevelingen: Vraag om aanbevelingen van je netwerk en geef zelf ook aanbevelingen aan anderen.
- Toon belangstelling: Toon oprechte interesse in anderen en stel vragen over hun werk en leven.
- Maak verbindingen: Verbind mensen in je netwerk met elkaar en help hen hun doelen te bereiken. En als je belooft iemand te helpen, kom die belofte dan na.
- Maak gebruik van sociale media: Gebruik bijvoorbeeld LinkedIn om je netwerk uit te breiden en contact te onderhouden.
- Wees geduldig: Het opbouwen van een succesvol netwerk kost tijd en moeite.
- Blijf leren: Houd trends en ontwikkelingen in je vakgebied bij en blijf je vaardigheden verbeteren. Oefen veel, vooral door te doen.
- Doe vrijwilligerswerk: Doe vrijwilligerswerk voor een organisatie of evenement dat aansluit bij jouw interesses en doelen.
- Wees attent: Stuur een bedankje na een ontmoeting en blijf op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen in het leven van je netwerk.
- Wees flexibel: Pas je benadering aan op basis van de behoeften en interesses van je netwerk. Vermijdt een standaard pitch.
- Zoek mentorship: Zoek een mentor binnen je netwerk om je te helpen je doelen te bereiken en durf om feedback te vragen.
- Wees consistent: Netwerken is een doorlopend proces en geen eenmalige gebeurtenis. Blijf investeren in je netwerk om duurzame relaties op te bouwen.