Ze haken af als er geen vooruitgang lijtk te zijn

Mijn team haakt af

De wekker hoef ik niet te zetten. Ik ben steeds op tijd wakker. Mijn biologische wekker doet zijn werk volautomatisch. Om 6 uur ben ik klaar met slapen.

Al is mijn ochtendroutine al een paar maanden dezelfde, toch kost het me nog steeds moeite om mezelf op tijd uit bed te bewegen. Zelfs maar één been onder het dekbed vandaan bewegen en over de bedrand op de vloer plaatsen is een relatief eenvoudige handeling, maar voelt eindig veel zwaarder dan de oefeningen op de sportschool. En dat is precies de bestemming die ik als eerste heb.

Mijn bed dat nog heerlijk comfortabel voelt, of de gedachte aan toch nog even wegdommelen lonken. Blijf nog even! Een snelle blik op mij telefoon naar het laatste nieuws lijkt nooit kort te kunnen, dus helpt ook niet mee. En dan ligt die ene gedachte toch snel op de loer. Waar doe ik het voor? Ik hoef niet op de cover van Men’s Health, dus welke idioot gaat er zo vroeg naar de sportschool? Ik ben inmiddels aardig fit, dus een keertje overslaan maakt echt niet uit. Eén keertje maar. En dat buikje? Dat zit er ook nog steeds.

Je begrijpt het vast wel. De spier die (nog steeds) het meeste getraind moet worden is de mentale spier die wilskracht heet.

Waarom ik mijn ochtendroutine toch al maanden volhoud is eigenlijk heel simpel. Ik heb er een doel mee voor ogen, en ik zie de resultaten. De endorfines die vrij komen tijdens het sporten zorgen er voor dat ik niet alleen wakker ben, maar dat ik ook ‘aan’ sta. En de calorieën die ik verbrand zorgen er voor dat ik bij elke meting mijn gewicht en mijn vertpercentage zie dalen. Dat buikje zit er inderdaad nog steeds, maar hij wordt echt kleiner 😉

Deze check van de feiten helpen om door te gaan. Ik kan het gebruiken om de stemmetjes te verslaan die iets anders beweren om mij ’s morgens in bed te houden. De vorderingen zijn er, het heeft zin wat ik doe.

In projecten werkt het mechanisme hetzelfde. We starten vol enthousiasme aan een nieuw project, met een al dan niet van buiten opgelegd doel. Als manager maak je je team enthousiast voor het idee wat jij in de afgelopen weken of misschien wel maanden hebt uitgedacht. Je geeft een duidelijk doel, en misschien ga je zelfs ‘all the way’ met een heuse lancering van het project met een flitsende presentatie, gebak en voor iedereen een bidon met het projectlogo als metafoor voor de prestatie die geleverd moet gaan worden.

En dan is het stil.

De werkelijkheid doet zijn intrede. Leuk dat project, maar we moeten ook nog gewoon werken. Geroutineerd op de oude manier werken is eigenlijk veel comfortabeler dan iets nieuws proberen. En de werkvoorraad die is niet zo heel klein, dus een prima afleiding om ‘vandaag nog even niet’ aan het project te beginnen. Eén keertje maar. En trouwens, het heeft toch geen zin want zie jij al resultaat? Ze haken af. 

Als teammananger is het juist dan jouw taak om het doel helder te houden, en de resultaten (hoe klein ook) in beeld te houden. Je kunt je project niet ‘droppen’ om vervolgens door te gaan met het voorbereiden van de volgende. Je bent nodig. Om focus te houden, de stemmetjes die anders willen te helpen weerstaan, én te laten zien dat het écht belangrijk is.

Als je regelmatig blijven communiceren niet aan het toeval over wilt laten dan doe je dat niet ad hoc. Dan helpt een communicatieplan je om zelf ook focus te houden en de voortgang te borgen. Wil je hier mee over weten? Het communicatieplan is één van de negen onderwerpen van het CommunicatieCanvas. Een tool die managers helpt om structuur te brengen in de communicatie met hun team. Je download hem gratis op www.communicatiecanvas.com.

 

 

Neem jij jouw communicatie serieus?

Wil jij graag meer bereiken met jouw communicatie dan ergernis bij een ander?

Kies dan jouw datum voor de training effectief communiceren!

Leiding geven in de horeca: 7 redenen waarom investeren in goed leiderschap de beste zet is

Als je ooit leiding hebt gegeven in de horeca, weet je dat het soms voelt alsof je een circusdirecteur bent die probeert een stel losgeslagen clowns in toom te houden.

Top 10 communicatie ergernissen

Erger jij je soms ook zo aan de communicatie van de mensen om je heen? Speciaal voor jou stelden we de top 10 communicatie ergernissen samen.

Top 10 ergernissen over managers

Managers, je kunt met en niet zonder ze. Speciaal voor hen zetten we de top 10 ergernissen over managers op een rij.

De 3 beste prompts voor managers

De 3 beste prompts voor managers “Je moet jezelf wat meer laten zien”, zie iemand een tijdje terug. “Je schrijft echt heel leuke en nuttige dingen”. Ze zei het echt 😉. En vervolgde: “Maar mensen moeten weten dat jij het bent die dat elke week schrijft”. En ik dacht...

20 netwerktips voor ondernemers en ZZp-ers

We verzamelden 20 netwerktips voor ondernemers en zzp-ers die je gaan helpen om te netwerken als de beste.

de 10 grootste ergernissen over leidinggevenden in de horeca

Werken in de horeca is een vak apart. Tussen het serveren van dampende cappuccino’s en het balanceren van borden vol dampende gerechten, spelen de leidinggevenden een cruciale rol. Of nou ja, ze spelen in elk geval een rol.

9 redenen waarom communicatie essentieel is voor managers

Als er één onderwerp is dat belangrijk is voor alle managers ongeacht de branche of sector dan is het wel effectieve communicatie. In dit artikel 9 redenen waarom communicatie essentieel is voor managers.

Mis geen blog, column of andere publicatie!

1 kans
De beste blogs gebundeld in 1 Kans.
Bestel nu!

Share This